Toribash
link do devc++, stara wersja ale chodzi

-----
Wiem że mi pomogłeś z tym prostokątem z iksów, ale nie mogę się połapać jak zrobić ten trójkąt. Próbuje coś zmienić z tym ifem, ale zmienia się tylko pierwsza linijka albo cała reszta.
Pewnie to będzie zmienienie jednego znaku, ale i tak potrzebuję też tego programu.
6
4
XXXX
XXX
XX
X
X
X
Last edited by Virus17C; Nov 13, 2013 at 06:47 AM. Reason: <24 hour edit/bump
kot code:
#include <iostream>
using namespace std;

main()
{
int a;
cin >> a;
for(int i = a; i > 0; i--) // podstawiamy za "i" podawaną liczbe(a) z każdym wywolaniem petli
{ // liczba musi malec aż dojdzie do 0 dlatego że "i" w nastepnej petli bedzie okreslac liczbe wypisan "X"
for(int q = 0; i > q; q++) // "q" ma poczatkowa wartosc 0 i bedzie roslo az do liczby "a"(czyli naszej "i")
{ // w pierwszym wywolaniu wypisze a iksow w drugim a - 1 nastepnie a - 2 i te de
cout << "X"; // "a" musi zawsze wynosic tyle samo by okreslac wywolania pierwszej petli(pionowy rząd)
}
cout << endl; // tu drobna zmiana by dodatkowo nie przerabiac warunku if
}
}

Mam nadzieję że połapiesz się w wyjaśnieniach ;d ten przypadek był bardziej skomplikowany i w sumie to nie rozumiem jak miałbyś te dwa zadania zrobić na samych ifach. Jak nauczyciel będzie kozaczył i miał jakieś wonty to wyśmiej go ode mnie ^^
Last edited by Kocimienta; Nov 13, 2013 at 07:48 PM.
Ja 13 lat mieszkam w moim mieszkaniu, i jedną przeprowadzką było zamienienie się pokojami z tatą, bo tamten był za mały